Mitä on CrossFit?

CrossFit on voima- ja kunto-ohjelma, joka perustuu monipuolisiin toiminnallisiin liikkeisiin. Toiminnallisella liikkeellä tarkoitetaan liikettä, jossa käytetään useita niveliä ja jotka ovat sovellettavissa jokapäiväiseen elämään. CrossFitissä ei harjoiteta yksittäistä lihasta, vaan tarkoitus on pitää koko keho liikkeessä.

Harjoitukset ovat kestoltaan lyhyitä ja intensiivisiä. Niissä yhdistellään voimistelusta ja painonnostosta tuttuja liikkeitä kuten kyykky, leuanveto, punnerrus, käsinseisonta, tempaus, maastaveto, rinnalleveto ja erilaiset työnnöt, sekä aerobiset harjoitteet kuten juoksu ja soutu.

CrossFitistä tekee ainutlaatuisen sen erikoistumattomuus. Tavoitteena on kehittää tasaisesti ihmisen fyysisiä ominaisuuksia. Harjoitusten haastavuus on muokattavissa kaiken ikäisille ja kuntoisille sopivaksi lähtötasosta riippumatta.

Treenien monipuolisuus varmistetaan sillä, että yksikään päivä ei ole samanlainen. Tämä onnistuu vaihtelemalla treeneissä käytettäviä liikkeitä, välineitä, kestoa tai toistojen määrää. Pienryhmissä tapahtuva ohjaaminen takaa sen, että jokainen saa laittaa itsensä likoon jokaisessa treenissä.

CrossFit on rekisteröity tavaramerkki ja sen nimeä voivat kantaa ja käyttää vain salit, jotka ovat rekisteröityneet virallisiksi CrossFit-saleiksi. Suomessa nimen käyttöä valvovat tällä hetkellä kaikki CrossFit-salit, jotka raportoivat väärinkäytöksistä eteenpäin. Nimen väärinkäyttö johtaa laillisiin toimenpiteisiin.